TENTOONSTELLING EN ACTIVITEITEN

TENTOONSTELLING

Arie Wassenburg


De tentoonstelling is verlengd tot 10 oktober 2021.


Voor autodidact Wassenburg (Delft, 1896-1970), die door zijn kunst-medebroeders ‘prins der Delftse schilders’ werd genoemd, was tekenen en schilderen zijn lust en zijn leven. Hij zocht zijn inspiratie zowel in Delft als daarbuiten.
Het oeuvre van Arie Wassenburg wordt geschat op 400 schilderijen. Enkele zijn in het bezit van musea, maar verreweg de meeste zijn in het bezit van particulieren.

De kwaliteit van zijn werk werd zeer gewaardeerd. Hij verkocht regelmatig en won meerdere prijzen.

ACTIVITEITEN

Kinderworkshops

"Bij Tetar op Zolder"


Gezien de corona-maatregelen zijn de kinderworkshops tijdelijk stopgezet.


Elke eerste zondag van de maand kun je zelf ervaren hoe het is om kunstenaar te zijn! Tussen 14.00 en 16.00 uur is er op de spannende museumzolder van Museum Paul Tetar van Elven een creatieve workshop. Je kunt kiezen tussen het versieren van het Chocolademeisje, dat Paul Tetar kopieerde naar de schilder Liotard, of Pop van Marietje, het nichtje van Paul. Je kunt ook nog kiezen voor een portret van Rembrandt!
Het resultaat neem je natuurlijk mee naar huis.

De kosten zijn € 2,50.

EDUCATIE

Leerlingenbezoek


Gezien de corona-maatregelen zijn de kinderworkshops tijdelijk stopgezet.


Kom met uw leerlingen op bezoek bij de kunstenaar Paul Tetar en ervaar hoe het leven was in de negentiende eeuw. Leerlingen tot en met 18 jaar hebben gratis toegang. U kunt ons zelfstandig bezoeken, een reguliere rondleiding boeken of een museumles volgen. In alle gevallen is van tevoren reserveren verplicht.
Het huis en collectie vormen de basis van een uitgebreid educatief aanbod. Wilt u meer informatie, download dan onze digitale brochure. En wilt u een programma op maat, neem contact met ons op.

TENTOONSTELLING

Thérèse Schwartze (verwacht)


7 nov. 2021 - 27 feb. 2022

De belangstelling voor vrouwelijke kunstenaars is (inter)nationaal weer groeiende. De laatste jaren worden er in gerenommeerde musea solo- en groepstentoonstellingen georganiseerd van kunstenaressen die soms alleen in kleinere kring bekend waren. Ook Schwartze krijgt meer aandacht.


Al vanaf heel jong werd Schwartze opgeleid door haar vader, de kunstschilder Johan George Schwartze. Hij stoomde haar klaar voor een carrière als professioneel kunstenares om zo haar eigen brood te kunnen verdienen. Geen gebruikelijke keuze voor vrouwen in de 19de eeuw. Zijn opzet slaagde: Schwartze werd een gevierd portrettiste van vooral de rijke Amsterdamse burgerij en van het Koninklijk Huis. Eén van haar zelfportretten bevindt zich in de Uffizi in Florence. Ook de internationale elite was klant.


Of Schwartze en Tetar elkaars werk kenden weten wij niet, maar het is niet uitgesloten. In hun werk zijn overeenkomsten en verschillen: beiden vinden inspiratie in het werk van Rafael, Rembrandt, Velazquez, beiden leren het vak van kopiëren. Maar hun werkwijze is compleet anders. Zijn portretten zijn technisch zeer bekwaam, traditioneel en wat stijfjes; haar portretten – in olieverf, maar vaker in pastel - zijn trefzeker en in de haar zo kenmerkende losse, vrije stijl.


Wat is er te zien tijdens de tentoonstelling? Portretten natuurlijk. In olieverf, pastel, houtskool en krijt. Uit diverse musea en van particulieren. Portretten van prinsessen, familieleden, professoren. Twee enorme familieportretten van de families Van Ogtrop en Boissevain (Centraal Museum en Amsterdam Museum) vormen de kern van de tentoonstelling.