2024 PRIX DE PAUL
(tentoonstelling)In zijn testament bepaalt Paul dat er een fonds moet komen ter ondersteuning van de historieschilderkunst. Elke 4 jaar wordt een wedstrijd voor jonge schilders georganiseerd door de kunstenaarsvereniging Arti et Amicitiae. Van 1934 tot 1988 zijn er 10 winnaars aangewezen. De winnende schilderijen zijn alle te zien.
2023-2024 GOED GEKLEED
(tentoonstelling)In de collectie van Paul Tétar van Elven valt een kleine subcategorie op: een aantal japonnen, jakjes en rokken uit de 18de en 19de eeuw. Dertig jaar geleden werd de verzameling voor het laatst getoond. De kostuums worden geëxposeerd in samenhang met sieraden, waaiers en andere textilia uit eigen collectie.
2023 CONCERTEN
(activiteit)Paul Tetar van Elven was amateur dwarsfluitist en zijn vrouw Louise speelde piano. In de Paarse Kamer van het museum werden 2 huisconcerten gegeven. Het Haags Symfonie Orkest Euterpe gaf in de Oud Katholieke Kerk in Delft een concert met werken die ook door Paul zijn gespeeld.
2023 HET IDEALE NAAKT
(tentoonstelling)Paul Tétar van Elven bezocht de Kunstacademie in Amsterdam en Den Haag en tekende daar veel naar (mannelijk) model. De uitgebreide collectie tekeningen uit zijn studiejaren geeft een haarscherp beeld van de kunstopleiding in de eerste helft van de 19de eeuw.
2023 LEZINGEN
(activiteit)In het kader van “De Valse Vermeer” vonden 2 lezingen plaats. “Het meisje van de valse Vermeer” door Patrick van Odijk en “De Vervalste Vermeer”door Jeroen Windmeijer, die een trilogie voorbereidt over Delft.
2023 DE VALSE VERMEER
(tentoonstelling)In deze tentoonstelling stond het schilderij “De Emmausgangers” centraal. Deze beroemdste Vermeervervalsing van Han van Meegeren ontvingen wij in bruikleen van Museum Boijmans van Beuningen.
2023 FAMILIEPORTRET
(tentoonstelling)Deze tentoonstelling was de voorbode van het Paul Tétar van Elvenjaar 2023 waarin de 200ste geboortedag van de naamgever wordt gevierd. Op de tentoonstelling waren portretten van Paul Tétar en zijn artistieke familie te zien, voor een groot deel uit de eigen collectie.
2022 MUSEUMBOOT
(activiteit)In de gracht voor het museum lag een speciale museumboot waar kinderen gratis konden deelnemen aan allerlei activiteiten: tegeltjes ontwerpen en maken, spelletjes spelen van vroeger of een vangbekertje of molentje maken.
2022 KINDERSPEL!
(tentoonstelling)‘Kinderspel! Kinderspelen op Delfts blauwe tegels’ komt voort uit aanwezigheid van Delfts blauwe tegeltjes met kinderspelen langs de 16de-eeuwse spiltrap in het museum. De tentoonstelling ging zowel over kinderspelen als over de geschiedenis en de fabricage van de tegeltjes.
vanaf 2022 MULTI-ZINTUIGELIJKE RONDLEIDINGEN
(activiteit)Een groep van vijf medewerkers van het museum is - dankzij een bijdrage van de gemeente Delft en Fonds1818 - opgeleid door medewerkers van de Stichting Mikxs om zelfstandig mensen met een visuele beperking rond te leiden in het museum.
2022 PORTRETTENWEDSTRIJD
(wedstrijd)De portrettenwedstrijd naar aanleiding van de tentoonstelling van Thérèse Schwartze resulteerde in meer dan 50 inzendingen. De opdracht was om een portret van een bekende Nederlander te schilderen in een stijl die de deelnemer bij deze persoon vond passen.
2022 KINDERWORKSHOP
(activiteit)Naar aanleiding van de tentoonstelling van Thérèse Schwartze konden kinderen van 6-12 jaar in de meivakantie een 'schilderij' van Thérèse versieren. Daarbij konden ze kiezen uit portretten van Koningin Wilhelmina, Prinses Juliana of de familie Van Ogtrop.
2021-2022 THÉRÈSE SCHWARTZE
(tentoonstelling)Het was heel bijzonder dat Thérèse Schwartze (1851-1918) als vrouw in die tijd haar eigen brood kon verdienen. Ze werd een gevierd portrettiste van vooral de rijke Amsterdamse burgerij en het Koninklijk Huis. Ruim 50 originele werken waren te zien.
2020-2021 ARIE WASSENBURG
(tentoonstelling)Voor autodidact Wassenburg (Delft, 1896-1970), die ‘prins der Delftse schilders’ werd genoemd, was tekenen en schilderen zijn lust en zijn leven. Hij zocht zijn inspiratie zowel in Delft als daarbuiten. Zijn oeuvre wordt geschat op 400 schilderijen.
2020 CULTUURBARBAREN
(activiteit) Als onderdeel van de Delftse activiteit Cultuurbarbaren liet dienstbode Catootje kinderen kennis maken met de 19e eeuw. Hoe moesten ze zich op school gedragen, welke spelletjes speelden ze, hoe zagen hun kleren eruit?
2020 DRAWING ROOMS
(tentoonstelling)Paul Tetar van Elven was tond 1860 niet alleen kunstschilder, maar ook leraar handtekenen. 'Drawing Rooms' laat in samenwerking met de TU Delft zien hoe de rol van tekenen in het onderwijs is veranderd sinds de tijd van Tetar.
2019 HISTORIESTUK
(wedstrijd)N.a.v. de tentoonstelling 'Het verleden verheerlijkt' heeft hetmuseum een wedstrijd uitgeschreven met de opdracht"Leg een wereldschokkende of een lokaal belangrijke gebeurtenis vast in kunst".
2019 HET VERLEDEN VERHEERLIJKT
(tentoonstelling) Dankzij een bruikleen van het Amsterdam Museum was een veertigtal schilderijen te zien uit de "Historische Galerij de Vos". Deze liet tussen 1850 en 1863 dertig jonge kunstenaars, onder wie Tetar, olieverfschetsen maken over de vaderlandse geschiedenis.
2019 MAAK JE EIGEN REMBRANDT
(activiteit) Op de eerste zondag van de maand kunnen kinderen heerlijk knutselen in de leuke Rembrandt-workshop. Met stof, veertjes, pailletten en nog veel meer kan een portret van Saskia of van Jan Six worden versierd.
2018 KINDER MUSEUM NACHT
(activiteit)De Kinder Museum Nacht met het thema 'sprookjes' was weer een bijzondere happening. Bijna 400 bezoekers wisten de weg naar ons museum te vinden. Onze medewerkers hebben zich weer met veel enthousiasme in hun personages ingeleefd.
2017 MASKERADES
(tentoonstelling) Maskerades waren feestelijke optochten met een historisch thema, die van 1857 tot 1923 in Delft werden gehouden. Medewerkers waren in 19de eeuwse kostuums aanwezig op de Markt om de tentoonstelling onder de aandacht te brengen.
2018 MASKERS MAKEN
(workshop) Kinderen kunnen in een uur tijd een masker maken dat zij zelf zullen dragen in de Maskerade-optocht tijdens de Kinder Museum Nacht. Daarna worden de maskers in het museum tentoongesteld.
WAS GETEKEND
(tentoonstelling) "Was getekend" bestaat uit twee nieuwe tentoonstellingen, beide samengesteld uit eigen collectie. Op de begane grond tekeningen van Paul Tetar zelf en op de eerste verdieping prenten van het 17de-eeuwse multi-talent Jan Luyken.
2017 MUZIKALE HERFSTSALON
(activiteit)In de Herfstsalon wordt het publiek een avondvullend, divers programma geboden met concerten door jonge Nederlandse strijkkwartetten. Naast het muzikale aanbod is het museum geopend voor bezichtiging.
2017 GRIEZELNACHT
(activiteit)De 'Griezelnacht in het museum' was een groot succes. 525 kinderen bezochten ons huiveringwekkend versierde museum, waar de bewoners van 150 jaar geleden weer even uit hun schilderij waren gestapt.
2017 IN HET GEZICHT
(tentoonstelling)Paul Tetar van Elven tekende en schilderde vele portretten van familie, vrienden en in opdracht. Te zien zijn o.a. portretten van zijn nichtje Marietje, van zijn eerste vrouw Louise en van studievrienden.
2017 LUMNOS
(tentoonstelling)Een betoverende wintertentoonstelling met optica- en illuminatieprenten van Delft, Rotterdam en Den Haag uit twee particuliere collecties. Door de verlichte ramen onstaat een 3D-effect op de veelal 18e-eeuwse prenten.
2016 DELFTSE BRUGGETJES
(tentoonstelling) Op de tentoonstelling zijn veel leuke prenten en charmante schilderijtjes van uitsluiten Delftse bruggetjes te zien. Ze tonen hoe fotogeniek de stad Delft was en nog steeds is.
MUSEUM
PAUL TETAR VAN ELVEN
Koornmarkt 67
2611 EC Delft
015 212 4206
tetar@hetnet.nl
Privacy verklaring
Ga naar:
HET MUSEUM
BEZOEKERSINFORMATIE
TENTOONSTELLING EN ACTIVITEITEN
DE ORGANISATIE
PLATTEGRONDEN
ARCHIEF
OPENINGSTIJDEN
dinsdag tot en met zondag
van 13.00 - 17.00 uur
Entree € 12,-
Kinderen gratis
Museumjaarkaart geldig (zie verder Bezoekersinformatie