PAUL TETAR VAN ELVEN

Paul Tetar van Elven: de kunstenaar

 

schilder, leraar en gulle schenker

 

Paul Tetar van Elven werd 1823 in Antwerpen geboren als kind van Nederlandse ouders in een artistieke familie. Hij volgde zijn opleiding tot schilder aan de Academies in Amsterdam en Den Haag en bleef de academische principes zijn leven lang trouw. Zijn specialiteit: portret en historiestukken.

Na zijn aanstelling als leraar handtekenen aan de Polytechnische School Delft in 1864 kocht hij het voorname pand aan de Koornmarkt. Hij woonde er ruim dertig jaar, eerst met echtgenote Louise Schmit, na haar dood in 1884 met zijn tweede, vrouw, Mechelina van Duuren. Er waren geen kinderen.


Tetar was een toegewijd leraar, maar voelde zich als kunstenaar en romanticus weinig thuis in het “saaie” Delft, waar aan kunst en cultuur weinig te beleven viel. Dat zal hem bewogen hebben, zijn huis met de kostbare inhoud aan de stad na te laten.

De vakanties voerden het echtpaar dan ook altijd naar de grote steden in het buitenland, zoals Dresden en Parijs, waar Tetar in de musea de beroemde oude meesters kopieerde.


Na zijn pensioen in 1894 vertrok het echtpaar naar een huis in Scheveningen, met de naam “Ars Longa, vita brevis” (De kunst is lang, het leven kort). Daar overleed Tetar in 1896. Mechelina heeft ervoor gezorgd dat zijn laatste wens werd gerealiseerd. In 1927 werd het museum geopend.

De verzamelaar

 

“Schilderijen, prenten, boeken, preciosa en antique meubelen, porcelein en costumes”…..

 

Zo omschreef Paul Tetar van Elven in zijn testament de “inboedel” van zijn huis aan de Koornmarkt die in het toekomstige museum moest worden getoond. Wie het museum bezoekt, kan constateren dat aan de wens van de schenker nog altijd wordt voldaan. Van de rijk gemeubileerde en gestoffeerde Suite met Tetars antieke meubilair, de door hem geschilderde familieportretten, schilderijen van hemzelf en collega’s en het bijzondere beschilderde plafond, tot het atelier met zijn schildersattributen, zijn kopieën en zijn antiquarische boeken in de bibliotheek.

En niet te vergeten: de porseleinkasten met een keur aan Delfts blauw en Oosters porselein!

Zijn familie


Paul Constantin Dominique Tetar van Elven wordt in 1823 in Antwerpen geboren als jongste zoon van Hendrik Tetar van Elven en diens tweede vrouw Dorothea de Hosson. In navolging van zijn veel oudere halfbroers Martinus en Jean Baptist wil ook Paul kunstenaar worden. Hij volgt zijn opleiding aan onder meer de Koninklijke Academies in Amsterdam en Den Haag. Eerst wordt hij opgeleid als graveur, later kiest hij voor de schilderopleiding.


Louise Schmit (1823 – 1883)


In 1853 trouwt Paul Louise Schmit, met wie hij regelmatig op reis gaat. Vooral naar de grote musea in Parijs en Dresden waar hij kopieën maakt van beroemde schilderijen. 

Louise Catharina Christina Schmit wordt geboren in Den Haag als dochter van Carel Leendert Schmit en Elisabeth Luning. Haar vader werkt op het Ministerie van Binnenlandse Zaken. Tetar portretteert Louise meerdere malen. Sterker nog, in veel van zijn schilderijen zijn de gelaatstrekken van Louise te herkennen. Louise heeft een zwakke gezondheid en overlijdt in 1883.


Na haar dood hertrouwt Paul Tetar vrij snel met de 30 jaar jongere Mechelina van Duuren (1852 – 1925). Gek genoeg zijn van haar geen portretten bekend. Na het overlijden van Paul Tetar hertrouwt zij in 1899 met Gerrit Anne Pitlo (1848 – 1918).


Zie ook Stamboom Tetar van Elven en Stamboom De Hosson.

MUSEUM

PAUL TETAR VAN ELVEN

Koornmarkt 67

2611 EC  Delft

015 212 4206

tetar@hetnet.nl

OPENINGSTIJDEN

Dinsdag t/m zondag

van 13.00 - 17.00 uur

Maandag gesloten


Entree € 7,50

Kinderen gratis

Museumjaarkaart geldig