HET MUSEUM

Het kunstenaarshuis

 

Het oorspronkelijke huis dateert uit de 16de eeuw, van kort na de grote stadsbrand in 1536. De Koornmarkt behoort dan tot de rijkste buurten van Delft. Na diverse verbouwingen in de volgende eeuwen worden huis en gevel rond 1800 nog eenmaal grondig gemoderniseerd. In die staat koopt Tetar van Elven het pand in 1864.

Zelf heeft hij niet laten verbouwen, maar wel het interieur aan de 19de-eeuwse smaak aangepast. Een heel bijzondere ingreep: het plafond in de Salon, dat hij door Abraham Gips liet beschilderen met de namen van de oude meesters (Rafaël, Rubens, Titiaan, Rembrandt e.a.) die hij bewonderde en kopieerde.

De huidige plattegrond van het pand is niet meer dezelfde als in Tetars tijd.

Rond 1930 werd het woonhuis geschikt gemaakt voor de museale functie.


Klik hier voor de de plattegronden.

De collectie

 

“Schilderijen, prenten, boeken, preciosa en antique meubelen, porcelein en costumes”…..

 

Zo omschreef Paul Tetar van Elven in zijn testament de “inboedel” van zijn huis aan de Koornmarkt die in het toekomstige museum moest worden getoond. Wie het museum bezoekt, kan constateren dat aan de wens van de schenker nog altijd wordt voldaan. Van de rijk gemeubileerde en gestoffeerde Suite met Tetars antieke meubilair, de door hem geschilderde familieportretten, schilderijen van hemzelf en collega’s en het bijzondere beschilderde plafond, tot het atelier met zijn schildersattributen, zijn kopieën en zijn antiquarische boeken in de bibliotheek.

En niet te vergeten: de porseleinkasten met een keur aan Delfts blauw en Oosters porselein!

Schilderijen

 

Tetars eigen werk, vooral portretten van zijn familie en olieverfkopieën naar beroemde oude meesters. Daarnaast werk van tijdgenoten, waaronder Koekkoek, Leickert, Immerzeel, Adriana Haenen, zijn halfbroer Jean Baptiste en diens zoon Pierre.

Tot zijn verzameling horen ook enkele werken uit de 17de eeuw, zoals een boerentafreeltje van Pieter de Bloot, een grisaille van Adriaan van der Venne en een groot Zeegezicht van Witmondt (‘Penschilderij’)

 

In het atelier het enorme doek: “Het verzoek om genade aan Prins Maurits door de moeder en de echtgenote van Reinier van Oldenbarnevelt in 1623”. Een typisch voorbeeld van de 19de-eeuwse historiekunst waarin het draaide om de afbeelding van heldendaden en dramatische gebeurtenissen uit de “Vaderlandsche Geschiedenis”.

Tekeningen

 

In zijn academiestudies, tekeningen en aquarellen toont Tetar zich een ware meester.

Bekijk zijn schetsboekjes met uiterst fijn getekende portretjes van familie en vrienden en verrassend spontane kijkjes in het dagelijks leven!

Porselein en Aardewerk

 

De collectie kenmerkt zich door een grote variatie: Chinees Mingporselein uit de zeventiende eeuw, Imari-porselein uit Japan, achttiende-eeuws Famille rose, Amsterdams bont en natuurlijk Delfts Blauw!

In de eetkamer is de tafel gedekt met een achttiende-eeuws, blauw gedecoreerd Chine de commande-servies. De rest staat te pronk in de porseleinkast.

 

Op de zolder, te bereiken via de 16de-eeuwse wenteltrap: een open depot met meer voorbeelden uit de verzameling. De wand langs de trap is helemaal betegeld met Delfts blauwe tegels met voornamelijk voorstellingen van kinderspelen.

Antieke meubels, wapens en ander studiemateriaal


Uit de vele antieke meubels en voorwerpen, met name in het atelier, zoals de goudleerstoelen en de grote betaaltafel, spreekt de 19de-eeuwse voorliefde voor de zeventiende eeuw, de z.g. Hollandse Renaissance. De verzameling antieke wapens in het atelier diende als studiemateriaal, zoals te zien op het historiestuk naast de schouw.

Corona protocol

 

Op 1 juni heeft Museum Paul Tetar van Elven haar deuren weer geopend.
Wij zijn voorlopig alleen geopend op woensdag, zaterdag en zondag.
Tot en met 27 september kunt u de tentoonstelling ‘Drawing Rooms’ bezoeken. Hieronder vindt u belangrijke informatie met betrekking tot uw museumbezoek. Lees deze informatie goed door voordat u een ticket koopt - zo weet u wat u van uw museumbezoek kunt verwachten.

Reserveren is niet meer verplicht. Wel is er een limiet aan het aantal bezoekers in het museum. U kunt desgewenst een ticket te reserveren via
www.Delft.com. Bij het bestellen van een online ticket hanteren wij tijdsloten om te grote drukte te voorkomen. Geef daarom aan op welk tijdstip u wilt
komen (13.00, 14.00, 15.00 of 16.00 uur). Wij verzoeken u in het museum zo veel mogelijk met pin of mobiel te betalen.
Wij hebben door het museum grotendeels een eenrichtingsroute opgesteld, zodat u zich veilig en op 1,5 meter afstand van andere personen in het museum
kunt verplaatsen. Let op het aantal mensen dat per ruimte is toegestaan. Dit wordt duidelijk aangegeven.
In het museumgebouw wordt gezorgd voor extra schoonmaak van contactpunten en aanraakoppervlakken, zoals deurklinken, wc's, kranen,
kluisjes en betaalautomaten. Op diverse plekken is er desinfecterende handgel beschikbaar. Wij vragen u alleen van de garderobe gebruik te maken indien
nodig. Laat waar mogelijk uw jas en tas achter in de auto Groeps- en schoolbezoeken aan het museum zijn voorlopig helaas niet mogelijk.
Bij verkoudheidsklachten kunt u het museum helaas niet bezoeken.


Terug naar Home-pagina

Informatie voor bezoekers


Openingstijden


Openingstijden: woensdag, zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur.

 

Graag uw aandacht voor het volgende:
Hier vindt u ons protocol met meer informatie. Om teleurstellingen te voorkomen raden wij u aan uw kaarten te reserveren via www.delft.com. Ook als u op de een of andere manier recht heeft op gratis toegang. Er is een strikte limiet aan het aantal bezoekers dat zich gelijktijdig in het museum mag bevinden. Het kan voorkomen dat u even moet wachten. We vragen uw begrip hiervoor.

 

Afwijkende openingstijden i.v.m. feestdagen

Nieuwjaarsdag gesloten.

Eerste Paasdag gesloten.

Tweede Paasdag geopend.

Koningsdag gesloten.

Hemelvaartsdag gesloten.

Eerste Pinksterdag gesloten.

Tweede Pinksterdag geopend.

Eerste Kerstdag gesloten.

Tweede Kerstdag geopend.

Oudejaarsdag geopend tot 16.00 uur.

 

Voor mindervaliden is alleen de benedenverdieping toegankelijk.

 

Adres


Koornmarkt 67

2611 EC Delft

Telefoon: 015 – 21 24 206

E-mail: tetar@hetnet.nl  


Toegangsprijzen


Volwassenen: € 7,50

CJP/overige kortingskaarten: € 3,75

Kind (0-18): gratis

Vrienden: gratis

Museumkaart: gratis

ICOM-pas/Rembrandtkaart: gratis

Delft-/Rotterdampas: gratis

Studenten TU Delft: gratis (op vertoon van collegekaart)

 

Rondleidingen voor groepen op afspraak € 50,- (tot 15 personen)

 

In ons museum worden bezoekers ontvangen door vrijwilligers. U kunt ons museum steunen met een gift. Onze bankrekening is NL59INGB0000533622 t.n.v. Museum Paul Tetar van Elven te Delft. Of word donateur (vriend) voor € 25,- per jaar en ontvang het boek ‘Kleinood aan een Delftse gracht’ gratis.

 

Routebeschrijving

 

Openbaar vervoer

Het museum ligt op slechts enkele minuten lopen vanaf station Delft CS, waar ook diverse tram- en buslijnen te vinden zijn. Vanuit het station steekt u de trambaan over en slaat u de Barbarasteeg in, waarna u rechtdoor de Breestraat inloopt. Vervolgens slaat u bij de Koornmarkt linksaf (u blijft links van het water).

 

Eigen vervoer

U kunt parkeren in de Zuidpoort parkeergarage (ca. 5 minuten lopen) of op de parkeerplaats aan de overzijde van de Koornmarkt (achter gebouw ‘De Zuster’; ca. 2 minuten lopen).

MUSEUM

PAUL TETAR VAN ELVEN

Koornmarkt 67

2611 EC  Delft

015 212 4206

tetar@hetnet.nl

OPENINGSTIJDEN

Dinsdag t/m zondag

van 13.00 - 17.00 uur

Maandag gesloten


Entree € 7,50

Kinderen gratis

Museumjaarkaart geldig